2011年7月1日星期五

[2011.6.9] 家訪Herman兄的私家紅館


從網上討論區得知今次家訪主角Herman兄現正用上成五呎高嘅Dynaudio Sapphire 30三十周年紀念版喇叭,而早前Sing1357兄亦啱啱將前中置換成Dynaudio,所以Sing1357兄就相約Herman家訪希望可以觀摩同偷師一下。Anthony亦有幸可以抆Sing1357兄嘅衫尾家訪一下Herman兄。

進入Herman兄家中,經過走廊後就見到一個大大嘅客飯廳,面積約有二百多呎嘅長方形,Herman兄表示為有更有嘅空間玩影音,佢就將原來的三房設計改為兩房以騰出更大嘅空間作視聽空間。

Herman兄所用嘅係7.1系統,100吋投影幕距離皇帝位約1820呎(更正為14呎),左右前置距離超過10呎,subwoofer則放置於右前置旁。而皇帝位離後牆約4呎令到一對Dynaudio 42SATsurround back有足夠嘅空間發聲,從器材表上可以見到Herman兄對Dynaudio的熱愛,前、中、後中到subwoofer都係用上Dynaudio呢隻丹麥牌子,而Herman兄家中嘅其他器材件件都一樣稱得上精品。
Blu-ray Player: Oppo BDP95
CD player: Musical Fidelity Nu-Vista 3D
Int. Amp: Musical Fidelity Tri-Vista 300
AV pre: Cary Cinema 12
Multi Amp: Integra Research RDA-7.1
Front SP: Dynaudio Sapphire 30
Centre: Dynaudio Confidence centre
side: paradigam ADP-470 v3
Back: Dynaudio 42SAT
Sub: Dynaudio Sub500 x2
Projector: Sony HW20











近排Herman兄可謂動作多多,先購入Oppo BDP93個多兩個星期後就升級到 BDP95Herman兄表示BDP95BDP93係聲音上優化不少,少一啲數碼味多一啲HiFi味,當重播演唱會時表現更好,而畫面就更見乾淨,Herman兄幾滿意部新歡BDP95嘅表現。

而家訪前幾日Herman兄亦購入Integra Research RDA-7.1以推中置、後置同後中置,呢部由美日合作嘅7聲道後級重達百餘磅,力水同速度亦係同價位中少見,所以呢部RDA-7.1多數都係有入無出,係好多朋友嘅夢中愛機,喺二手巿場上都係見光死。

家訪前已從網上討論區得悉Herman兄嘅系統重播演唱會是十分優秀的,當日亦以測試演唱會為主,當中包括有Chris Botti Live in BostonThe Sting、蔡琴海上良宵演唱會同2009維也納新年音樂會等,而電影就只係試咗Avatar

Anthony十分記得當晚一開始播Chris Botti時嘅現場感真係十分驚人,有如置身音樂會當中,起初以為由泛音所形造出嘅空間感係因為前置高音位置高於耳仔水平所人產生錯覺,但Herman兄表示呢個同器材級數同設定有關而同高音高度無關。

之後試一段2009維也納新年音樂會中嘅曲目更特顯大型喇叭喺重播Classical Music嘅規模同啖定,呢啲係中小喇座地喇叭所不能做到。但唔好以為大喇叭一定會慢吞吞喎,睇The Sting演唱會一曲Moon Over Bourbon Street時顯出由Musical Fidelity Tri-Vista 300 合併機嘅300W推動呢對5呎高Dynaudio Sapphire 30喇叭優越嘅迅變能力,而樂器分離度十分出色,舞台上每一種樂器都能輕易聽得清楚。


總括嚟講,當晚喺演唱會嘅表現可謂無懈可擊、揾唔到任何可挑剔之處。口味上Herman兄希望重現低音結他或大提琴時嘅低頻要較有肉地亦完全做到。當晚現場感亦係Anthony從未喺任何家訪中體驗過,加上100吋投影幕放置嘅高度恰當,當畫面重播從正面影去舞台情景時就更加有如置身紅館現場一樣,真係十分過癮。

而睇戲方面雖然Herman兄嘅系統並唔係衝擊力型,但由大型前置重播背景音樂時一樣氣氛十足,令人睇得投入。

當晚Anthony亦幫Herman兄調校下部Sony HW20投影機,經調校後嘅Sony HW20畫面艷麗,睇演唱會同Avatar都一流,不過Herman兄就覺得有少少灰,Anthony建議如果覺得畫面帶灰可以喺BrightnessGamma著手調到合自己口味。


最後要多謝Herman兄嘅招待,當晚除咗有美麗嘅畫面同醉人嘅音樂外,Herman兄重以香淳嘅紅酒招呼Sing 357兄同Anthony,真係享受十足。






PS 以上為Anthony的非專業個人感受,如資料上有任可錯漏歡迎指正。


沒有留言:

發佈留言

應Hiendy的邀請為Optoma UHD51作評測

AVNewbie.com有幸接受香港知名影音俱樂部 Hiendy 的百事佬邀請為Optoma UHD51作評測,這次評測用了超過12個鐘的時間,為各模式作出測試並為用家推薦設定參數,詳情請留意 Hiendy 的報導。 測量器材 Software: CalM...