2011年8月3日星期三

[2011.6.29] 家訪heero503兄的影音系統


今次家訪主角heero503兄同Anthony都係住沙田區,herro503兄總覺得未能發揮Pioneer LX82 AV Amp嘅威力,所以herro503兄嘅請Anthony到訪幫手調校一下套影音系統。

經過一條長長嘅走廊後進入大廳已經見到herro503兄嘅影音系統,herro503兄嘅客飯廳大約有百五呎成縱向長方形,而得到太太同意herro503兄將整個廳用盡作影音空間。全長約十七至十八呎,sofa離顯示屏約十五呎,左右聲道用上的小型座地喇叭距離約五呎,超低音放置左前聲道側,後置放置約廳的中間位置,後中置則掛於後牆近窗位置。Heero503兄的器材如下:-

Panasonic P50V10H
Pioneer SC-LX82
Pioneer BDP-23FD
Shanling SCD200
Denon DCD-1880AR
Monitor Audio BR5
Monitor Audio BRLCR
Velodyne CHT-8Q
Anthonyherro503兄將Sofa離牆約兩呎擺放用上7.1系統,而後置比sofa放得較前位置,Anthony指出呢個擺放方法可能令音場較亂,herro503兄表示如果將座椅擺放於客飯廳中間會對出入構成不便,所以平時都唔會咁擺放以騰出更大嘅空間,而只會喺睇戲時先會將座椅放置廳中皇帝位。

herro503兄先播放一段Transformer 2開頭一段,感覺上聲音比較矇,低頻亦不足,加上前後音場唔太連貫,令整個氣氛有點怪怪的。著herro503兄進入LX82setting睇睇,先confirm所有聲道接駁無誤後,而進入LX82既專業又複雜嘅MCCA系統,見到控制聲音殘響嘅Group DelayLX82將原到嘅0.4ms大幅增加至0.7ms,呢個變更好奇怪,因為herro503兄嘅家居傢俬雜物好少,吸音物質少聲音反射自然多,如果將殘響增長咁會令聲音更亂又或者會互相抵消。所以LX82咁做只會破壞音場而唔會優化,真係唔明佢點計出嚟。之後再進入EQ部份,見到LX82將某啲聲道部份嘅低頻減少。

Anthony二話不說就將所有MCCAEQ功能熄晒,之後著heero503兄用音壓計將所有聲道校至同等音壓。另外,Anthonyheero503兄超低音擺放位置離牆角有一定距離,Anthony相信咁樣擺放會令超低音同兩幅牆之間形成一個空間令到低頻喺呢個空間積聚從而互相抵消或出現blooming,所以Anthony建議將隻超低音盡量貼牆擺放以減少低頻困於呢個空間而互相抵消或出而blooming問題。


當完成所有基本settingheero503兄再播隻Transformer 2試下效果,今次聲音清晰好多,分晰力亦返晒嚟,似返Pioneer嘅特性。而heero503兄就表示後置音場改善好多,有包圍感外亦有連貫性,而超低音亦唔會只得嗚嗚聲,有少少掃到褲管。Anthony建議herro503兄有時間再喺相位方面同距離著手微調一下,可能再進一步令低音實淨啲。

最後見有時間就用ColorHCFRheero503兄部Panasonic Plasma TV調教一下,heero503兄覺得調校後層次感強左,金屬感強左,色校正左~電影感好強烈。

好多時影音新手覺得家中系統表現唔理想就去將硬件升級,其實表現唔理想好多時都係未有正確調校所致,一個少少嘅正確調校已經可以令整套系統來個翻天覆地嘅改善。所以Anthony建議各位影音新手花錢升級硬件外亦不妨花少少時間去了解一下影音系統的基本設定。

最後當然要多謝heero503兄嘅邀請啦。

PS: 由於家訪當日Anthony忘記帶記憶咭以致得相機而無用,以上相片為heero503兄所提供。

PS2: 以上為Anthony的非專業的個人感受,如有任何資料上的錯漏歡迎指正。

沒有留言:

發佈留言

澳門Benson兄的Optoma UHC68

(本文的所有相片由Benson兄提供,特此感謝!) 認識Benson兄是因為早年他購入JVC投影機後對影像調校有甚感興趣而在Whatsapp中和他交流了不少新資訊和知識。 當日是應Benson兄的邀請過江到澳門為他新購入的Optoma UHC68作出調校,今次是第二...