2011年9月27日星期二

幾唔捨得都要放手(W5000),同時入手(HC4000)


從新屋入伙至今三年多,家中所有器材已面目全非,唯獨對部Benq W5000投影機不離不棄,原因Anthony一身影像調校知識都由佢而起。

巿面上比W5000好嘅機好多,但Anthony對佢調校項目同線性嘅表現真係好難揾得到,而亦因為佢Anthony最後都踏上ISF影像調校課程,所以呢部W5000可以話對Anthony有十分大嘅意義。

可惜歲月不留人,而對影音產品更甚,話之你有幾旗艦,過得兩三年就新晶片一上就會被比下去。Anthony部Benq W5000亦一樣,早兩三年去家訪真係無幾多部機可以令Anthony有換機念頭,但來到呢年嘅家訪真係開始有換機嘅念頭。

去過咁多家訪Anthony校投影機最愛嘅都係JVC同三菱,而以現時新機推出速度之快,Anthony亦唔打算投資太多喺投影機上,所以三菱嘅HC4000嘅價錢絶對係Anthony嘅主要欣賞原因之一,調校過四部HC4000都有好好嘅效果,所以最後都係決定入手...HC4000。

雖然部HC4000已經出咗一年有多,已經算係舊款,不過今年三菱應該唔會再推出2D DLP入門機,而會推出HC7800 3D DLP機,而定價要去到兩千到尾euro。Anthony對3D無乜興趣,加上HC7800嘅定價甚高,所以就算係水尾都入呢部HC4000。

HC4000真係又細部又輕,同部Benq W5000真係好大分別, 雖然又輕又細但裝機都真係有啲難度,上下左右都無得用Len Shift,加上鏡頭偏右,同之前嘅W5000置中好唔同,所以都花咗唔少時間去研究點攪,而最後都要清清架面嘅器材同將隻幕放落啲先得,都攪咗成兩個鐘先開到機。





今晚試過用ColorHCFR校下畫面,同之前所校過嘅HC4000一樣,對比度會對色温有負面影響,要將對比度調低到-7可以攞到平衡,好在部HC4000本身好光,調低少少對比度對畫面流明度唔會有太大影響。雖然6色上唔可以完全校至HD709-REC色域標準,但實際睇戲畫面比可以喺數字上校準嘅W5000更靚。

總括嚟講Anthony對呢部HC40004嘅表現十分滿意,希望個膽run-in後有更好嘅表現。






-全文完-

以上為Anthony非專業個人感受,如資料上有任何錯漏歡迎指正

沒有留言:

發佈留言

澳門Benson兄的Optoma UHC68

(本文的所有相片由Benson兄提供,特此感謝!) 認識Benson兄是因為早年他購入JVC投影機後對影像調校有甚感興趣而在Whatsapp中和他交流了不少新資訊和知識。 當日是應Benson兄的邀請過江到澳門為他新購入的Optoma UHC68作出調校,今次是第二...