2013年5月2日星期四

感恩

Anthony係無神論者,但今次都要感吓恩,
呢半年嚟影音上最大嘅得益唔係換咗啲咩機,
買咗啲咩碟,而係認識到一位網友,
佢無私地分享各類嘅知識,
令Anthony體驗到世界真係好大,
同時亦大開眼界,對一啲之前自以為好清楚嘅事有更深入嘅了解。
清楚自己喺影音路上嘅認知係幾咁貧乏同無知,
相比一啲喺網上自吹自雷自以為事嘅網上達人,
Anthony真係覺得十分幸運。


感恩!

2 則留言:

  1. 世上每事每物都可以研究, 簡單如整麵包, 不同室温, 不同材料比例, 不同發酵時間, 不同焗爐時間和温度等等, 出來的包都可以好唔同. 我做了麵包一年多, 都仲未掌握到箇中要領. 人的一生只要短短幾十年, 要master一門學問短則都要數年... 你話做人幾咁唏噓呢!

    音响要master更加唔容易, 單係CAS, 已經不斷演變. 仲有其他如room acoustic, amp 同 speaker 配搭等等

    網上的確有人自吹自雷、自以為事, 不過大多數依然是沈默的, 他們在看著, 學習著. 有一天, 他們也會出來自吹自雷、自以為事. 這或許是玩HI-FI、求學問的過程之一...

    「會當凌絕頂,一覽眾山小!」攀上一座山的頂峰, 視野會更廣, 但也可能發現, 原來前面有一座更高的山!

    共勉之 ^^

    回覆刪除
    回覆
    1. 都係果句,你去信彿啦,私煮。

      刪除

澳門Benson兄的Optoma UHC68

(本文的所有相片由Benson兄提供,特此感謝!) 認識Benson兄是因為早年他購入JVC投影機後對影像調校有甚感興趣而在Whatsapp中和他交流了不少新資訊和知識。 當日是應Benson兄的邀請過江到澳門為他新購入的Optoma UHC68作出調校,今次是第二...