2011年5月8日星期日

一半海水,一半火焰 (Ocean Flame) Blu-ray小評


(all photo from yahoo movie)
上星期以$199買了三隻的Blu-ray, 台版Kill Bill1&1同呢套由任達華監製嘅三級片一半海水,一半火焰 .
看畢全片後真係一半海水,一半火焰, 觀眾們看到情慾劇情, 令心中有些慾火時, 看看男主角的樣子, 真是一盤海水淋下來令慾火全熄了.




看看碟後所講嘅劇情講解 , 對不起! 完全感覺不到導演可以表達得到,
要看任達華, 全片加埋唔夠十分鐘, 没有一句對白
Anthony覺得全片敗在男主角, 全不討好,
令人難以信服男女主角間的感情那麼深
想一想, 相信除了哥哥外,無人能夠做到本片中男主角賤格得嚟又可以令女主角愛得咁深
係...Anthony無乜深度, 睇樣多.

本片成功在於全片在香港拍攝, 但片中人物的衣著同行為令人不覺故事發生在香港.





畫質方面屬十分一般, 聲效兩條音軌 粵語 Dolby 2.0 或 國語(原本音軌, 夾雜粵語)Dolby Digtial5.1.
Anthony用條Dolby 5.1觀看時, 左主聲道竟然無聲, 嚇得Anthony以為喇叭或Power Amp燒了, 但用2.0時左主聲道又能正常運作. 真係嚇人.

劇情 : 50分 畫面 55分 聲效: 0分(未能正常播放)

-全文完-

以上為Anthony非專業的個人觀後感

PS 真係幾鍾意睇林雪做戲

沒有留言:

發佈留言

暫別家中的系統

下星期將要搬走去一個未知嘅領域,今次一別唔知重有無機會同呢套系統重逢嘞,拍低經過咁多年嚟自己最喜歡嘅setting作個記念,希望有生之年可以同佢地重聚。 在此祝各位日日好畫靚聲,個個星期升級。