2011年3月16日星期三

[2011-1-6]2011年家訪第一炮,的士雄速度與力度的表現


踏入2011年嘅第一個家訪梗係要訪啲影音猛人啦,幸運地咁啱呢位猛人邀請筆者同筆者嘅朋友家訪,真係請假都要去啦。呢位影音猛人就係人稱的士雄嘅Pink Hung(下稱雄哥”)


其實筆者到訪過呢位猛人好多次,今次已經係第四定第五次,而每次家訪雄哥都會帶到驚喜畀筆者。筆者係係討論區認識雄哥,重記得大約年多兩年前筆者剛剛接觸影音不久,正揾梗一啲平價嘅二手後級,當時見雄哥啲討論區十分活躍,而又十分樂意解答新手問題,所以就膽粗粗PM佢問下有關後級嘅問題,筆者喺PM留完電話號碼後唔夠一分鐘雄哥嘅電話已經到,雄哥喺電話不停咁落毒,係咁介紹不唔嘅後級畀筆者,而筆者之所以會買Cary Audio Cinema 11aAV Processor都係拜雄哥所賜。
而今次家訪係因為玩開AV嘅雄哥早前身痕買入一部YBA CD機玩兩聲道,所以就邀請筆者朋友上去聽下,筆者一於二仔底死跟啦。

先介紹一下雄哥嘅組合先AV Processor: Cary Audio Cinema 11A
Power Amp 1: Proceed HPA3
Power Amp 2: Krell Kav 500
Front Speaker: Thiel 2.3i
Center Speaker: Thiel
Surround Speaker: M&K 500
Surround Back Speaker: JBL8330
Sub-woofer: Thiel
Blu-ray Player: Pioneer 09FD
CD Player: Audia Fight
Projector: Mitsubishi HC3800
Screen: OS 70”

Cary Audio Cinema 11A

Proceed HPA3

Krell Kav 500

Thiel 2.3i

Thiel Center Speaker

Thiel Sub-woofer

Audia Fight

Mitsubishi HC3800

剩係睇上面個gear list已經流嗮口水啦,件件精品,部部好機。雖然有好機啫,都要識set機先得架,幾十萬器材唔識set都一樣衰聲到爆。各位少膽心,雄哥玩影音已有十幾年經驗,不論日系定歐美系雄哥差不多所有牌子都玩過嗮,對每個牌子都有一定嘅認識,所以任何嘅配撘都難唔到雄哥。而事實上所有上過雄哥度嘅朋友都個個讚雄哥套機好堅,全部被毒到半死咁走,當然包括筆者啦。
家訪當晚玩咗大約兩個鐘,因為時間關係無好好咁試清楚聽歌部份,反而試咗好幾套電影同一隻演唱會,當中包括有:-
劍雨
呢套戲可以特顯雄哥套機上路嘅出眾,刀劍聲好有力度。

   而筆者褲管亦被打鬥聲中嘅低頻吹個不停。
 

Book of Eli
 兩段中表現出驚人嘅瞬變,往往會被突如其來嘅聲效嚇一嚇,而街頭槍戰一幕亦表現唔錯嘅方向感。


Prince of Persia : The Sands of Time
一段兩個飛刀手嘅對決,表現出速度感。

另一段皮鞭打出嚟嗰吓真係有啲想避開嘅感覺。


Kung Fu Panda
又係大炮逃獄一段,十分震撼嘅低頻,拳腳聲嘅中頻十分有力。
   
熊貓特訓一幕,用肚頂包嗰一吓聲音嘅彈跳力令筆者留下深刻嘅印象。
 

試完好幾套戲之後,試咗林子祥最新嘅演唱會,試吓表現如何。
 
 
之後再試咗Robin HoodCrash of the TitansSherlock Holmes等嘅Blu-ray
評語以筆者呢個後輩就唔敢講,講講感受啦。雄哥套機可以話步大力雄,相信係部Proceed HPA3後級嘅功勞,而速度十分快,呢點應該同前中置嘅Thiel有好大關係。加上Pioneer 09F D Blu-ray Player嘅分析力,成套組合得出嚟嘅效果係十分刺激,而中頻十分突出,所有聲都交代得清清楚楚。而後置聲效筆者有次直情覺得有低頻由頭頂打落嚟,呢對M&K 500真係唔講得笑。高頻就真係要睇一啲啲人,十分清晰嘅高頻可能有嘅人會覺得吉耳,但呢啲高頻亦可以帶出高速嘅刺激感。
畫面方面雖然因為距離問題,雄哥由HC3800投出嚟嘅實際影象只有65” ,但因為視覺水平十分好所以睇得十分舒服,加上早前筆者為雄哥調校過一次畫面,HC3800出嚟嘅影象十分自然。
總括嚟講雄哥屋企絶對係一個毒氣室,真係少啲定力都出唔返嚟。唔係話你有錢將雄哥套機照copy去你屋企就可以,如果無雄哥嘅校機功力,可能套機發揮唔到五成。
最後梗係要多謝雄哥嘅款待,令筆者又一次得返半條人命出返嚟。

PS: 除咗影音外,雄哥重係玩具發燒友,大家睇下雄哥一小部份嘅收藏就知佢有幾發燒。


-全文完-

沒有留言:

發佈留言

用耳聽聲的蘇先生和他的JVC DLA-Z1

早幾天和 新城日的曦哥 查詢JVC NX新系列投影機時指有位用JVC DLA-Z1的客人想做畫面調校,小編當然快快答應。 當日早上帶好設備到達蘇先生的家,進入客廳後正想放下工具喼,蘇先生即指"唔係呢度!",之後再帶小編行過一條長長的走廊進入........