2011年3月16日星期三

Heyman兄提供的firewire小秘技

噚晚去位網友Heyman兄屋企家訪,呢位玩CAS嘅網友分享咗一個提昇音質嘅小秘技畀筆者,雖然筆者無玩呢類玩意,但即管係度分享下。
有玩開firewire嘅朋友可以試下用膠紙或絶綠體將firewire行電嗰一個接觸位封住(Heyman兄話1394唔駛用電),之後再用好多層嘅銅紙包住條線後再加網。網友分享道呢個方法可以令背景靜好多。佢自己試過將一條$50嘅firewire用呢個方法揪低佢條Siltech,但當然佢將條Siltech用同一方法處理後,已大幅拋離條$50條啦。

改善與否筆者無法引正,筆者只係提供網友分享,有錯唔好打頭。
另外請各位大佬玩前自己衡量風險。
題外話,噚晚家訪位Heyman兄係用一層700呎嘅獨立單位嚟玩影音,真係堅到無論,而因為噚晚主要目的係調校部Benq W20000,所以未能好好咁去欣賞一吓Heyman兄套好嘢,簡報隨後會出。

沒有留言:

發佈留言

澳門Benson兄的Optoma UHC68

(本文的所有相片由Benson兄提供,特此感謝!) 認識Benson兄是因為早年他購入JVC投影機後對影像調校有甚感興趣而在Whatsapp中和他交流了不少新資訊和知識。 當日是應Benson兄的邀請過江到澳門為他新購入的Optoma UHC68作出調校,今次是第二...